Betoog Maatschappijleer

We hebben de opdracht gekregen om een betoog te schrijven over een onderwerp uit de criminaliteit. We hadden de keuze uit verschillende onderwerpen in de rechtbank, maar ik heb gekozen om de aflevering van de rechter te kijken. En daar heb ik dan weer uit gekozen als onderwerp. Het onderwerp dat ik gekozen heb is het onderwerp of Juryrechtsspraak in Nederland ingevoerd zou moeten worden. Dat probleem wordt aangekaart in het filmpje op 19.56 minuten. En mijn standpunt is dat ik er tegen ben.

Betoog:

Lekenrechtspraak

Het is een algemeen bekend ding in Nederland. De rechtspraak van de Hoven van Justitie. De een vind dat de rechters goed zijn en de ander vind dat er in Nederland Juryrechtspraak ingevoerd moet worden, net zoals in Amerika. Zelf ben ik er tegen, Nederland moet  de rechtspraak behouden die het nu handhaaft. Als normale burgers boven de 18 jaar in de jury moeten komen om daar iemand te veroordelen, dan ben je toch niet goed in je hoofd?

Ten eerste is het zo dat iemand boven de 18 ook net 18 jaar kan zijn geworden. Dat betekend dat die persoon pas net volwassen verklaard is en dat die persoon nog helemaal niet zoveel van de wereld weet. Moet zo iemand dan een moordenaar kunnen veroordelen? Wel met een hele groep welliswaar, maar iemand die geen kennis van de wereld heeft die kan dat toch helemaal niet? Ik vind in elk geval van niet. Zo iemand die moet zich daar niet mee bezig houden, daar heb je rechters voor die daar verstand van hebben. 

Om even door te gaan op het punt dat rechters er veel meer verstand van hebben. Hoe kun je in godsnaam iemand die helemaal geen verstand heeft van rechtspraak iemand laten veroordelen? Dat is toch ook helemaal geen goed idee. Die rechters die hebben er jaren voor gestudeerd en kennen we wetten van Nederland op hun duim. Die personen zijn ervoor om de mensen te kunnen veroordelen, die mensen hebben er wel verstand van en daar weet je meestal zeker van dat ze het goed doen. Dan kunnen sommige mensen wel zeggen dat de burgers met de verdachte moeten leven als hij vrijgesproken word, maar iemand die vrijgesproken is omdat hij inderdaad niks heeft gedaan daar hoeven mensen niet bang voor te zijn. Als mensen niet weten waar ze het over hebben dan kunnen ze namelijk ook foute uitspraken doen.

Ten derde wilde ik zeggen dat er in Amerika ook de doodstraf is, die hebben we in Nederland ook niet. Waarom zouden we dan wel de Juryrechtspraak gaan handhaven die ze in Amerika doen? Nederland is een onafhankelijk land en moet niet iemand anders na willen doen, omdat ze denken dat het dan beter gaat. Kijk naar hoeveel foute uitspraken er worden gedaan in Amerika, ik wed dat er daar een hele hoop mensen vastzitten zonder dat ze echt wat hebben gedaan. Nogmaals, de rechters in Nederland hebben ervoor gestudeerd, laat ze dan ook doen waar ze goed in zijn.

Ik vind dus dat we in Nederland geen juryrechtspraak moeten krijgen. Het is veel te onhandig en het kan zijn dat mensen onnodig hoog gestraft worden. De Nederlandse rechters weten echt wel wat ze doen, dus laat het zo !